sobota, 2 lipca 2016

Sernik truskawkowy na zimno

W czasie upałów nie mam ochoty stać przy piekarniku. Wtedy do kawy robię słodkości bez pieczenia lub takie, które można zrobić szybko i z małym nakładem pracy. Dzisiaj proponuję wam truskawkowy sernik bez pieczenia na herbatnikowym spodzie.



Składniki:
  • 250 g herbatników kakaowych
  • 160 g masła
  • 700 g twarogu z wiaderka
  • 250 ml kremówki 30%
  • 150 g cukru pudru
  • 350 g truskawek
  • 4 łyżki żelatyny ale -raj
  • 100 ml mleka
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 800 ml wody
  • 400 g truskawek 
Przygotowanie:
Blachę o wymiarach 24*24 cm z wysokim kantem wyłożyć na dnie papierem do pieczenia.
Herbatniki zmiksować w blenderze na proszek. Dodać roztopione masło, wymieszać i wyłożyć dno blachy. 
Twaróg zmiksować z cukrem pudrem. Wlać zmiksowane na mus truskawki (350 g) i zmiksować. Zimną kremówkę ubić na sztywno i wmieszać lub zmiksować na wolnych obrotach z masą truskawkową. Letnią i rozpuszczoną żelatynę w mleku wlewać wolnym strumieniem do masy i miksować. Masę truskawkową wylać na herbatnikowy spód. Włożyć do lodówki na 2-3 godziny by masa stężała.
Galaretki rozpuścić w 700 ml gorącej wody i odłożyć do przestudzenia.
Na wierzchu rozłożyć pokrojone na ćwiartki truskawki i zalać tężejącą galaretką. Ponownie włożyć do lodówki na kilka godzin lub całą noc.


1 komentarz:

  1. Ostatnio też robiłam sernik na zimno, ale nieco inny.
    Tak teraz takie upały, nie chce się piec a taki sernik jest idealny.
    Szkoda że już truskawki się skończyły :(

    OdpowiedzUsuń