piątek, 26 sierpnia 2016

Ogórki konserwowe z czarną gorczycą

Co roku muszą się znaleźć ogórki konserwowe w mojej spiżarni. W tym sezonie zrobiłam eksperyment i zrobiłam w innej niż zwykle zalewie i z czarną gorczycą. Na efekty trzeba jeszcze trochę poczekać, gdyż ogórki muszą z 3 miesiące leżakować. 


Składniki:
  • ogórki konserwowe
  • Zalewa:
  • 1,5 szkl octu 10%
  • 1,5 l wody
  • 200 g cukru
  • 40 g soli kamiennej
  • Do każdego słoika:
  • baldachim kopru
  • 1 listek laurowy
  • 3-4 kulki ziela angielskiego
  • 3-4 kulki czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka czarnej gorczycy
  • 3 plasterki marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka piórek cebuli
Przygotowanie:
Ogórki zalać zimną wodą, pozostawić na jedną godzinę i po tym czasie umyć i opłukać w czystej wodzie.
Słoiki umyć i do każdego włożyć na dno przyprawy. Powkładać do słoików ogórki. 
Składniki zalewy podgrzać do rozpuszczenia się cukru i zalać ogórki. Szczelnie zakręcić słoiki, pasteryzować od zagotowania około 10-12 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz