czwartek, 17 listopada 2016

Ciasto marcepanowo kokosowe z gruszkami

Pachnące ciasto marcepanowo kokosowe z gruszkami gotowanymi w białym winie z dodatkiem aromatycznych przypraw. Za bogactwo smaków i aromatów zarówno w trakcie przygotowywania tego ciasta jak i po upieczeniu musicie je upiec.



Składniki:
  • 4 gruszki ( u mnie konferencja)
  • 750 ml białego wytrawnego wina
  • 1 laska cynamonu
  • 1 laska wanilii
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 5 łyżek cukru trzcinowego
  • Ciasto:
  • 3 jajka
  • 80 g cukru
  • szczypta soli
  • 80 g margaryny lub masła
  • 180 g mąki pszennej
  • 70 g mąki kokosowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki jogurtu greckiego
  • 170 g marcepanu
  • 5 łyżek likieru kokosowego 
Przygotowanie:
Gruszki obrać ze skórki pozostawiając ogonek. Zagotować wino z cukrem i przyprawami, włożyć gruszki i na średnim ogniu gotować do miękkości. Ja sprawdzałam czy są miękkie drewnianym patyczkiem do szaszłyków. Po ugotowaniu przełożyć na talerz i ostudzić.
Margarynę roztopić. Marcepan zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Mąki i proszek do pieczenia przesiać przez sitko.
Jajka ubić z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę. Miksując na najwolniejszych obrotach dodawać naprzemiennie jogurt, masło i mąkę. Na końcu dodawać porcjami marcepan, likier kokosowy i mieszać łopatką. Formę prostokątną o wymiarach 25*11 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto, równomiernie rozprowadzić i włożyć gruszki.
Piec w 180 stopniach góra-dół z termoobiegiem około 50 minut do suchego patyczka.
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika zostawić na około 10 minut następnie wyjąć ciasto z formy i ostudzić na metalowej kratce.









1 komentarz: