środa, 5 kwietnia 2017

Babka marcepanowa

Święta bez babki? Nie, to niemożliwe. W tym roku u mnie będzie babka marcepanowa. Jest wilgotna i pachnąca marcepanem. Dodałam również lekko zmiksowane płatki migdałów, które lekko chrupią i dodatkowo wzbogacają smak. Polałam lukrem migdałowym ale można też oprószyć cukrem pudrem.




Składniki:
  • 250 g masła
  • 140 g cukru
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 3-4 krople olejku migdałowego
  • 200 g masy marcepanowej
  • 5 jajek
  • 200 g mąki pszennej
  • 80 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g płatków migdałowych
  • Lukier:
  • 1/3 szkl mleka
  • 2-3 krople olejku migdałowego
  • cukier puder
  • płatki migdałów 
Przygotowanie:
Do misy miksera wkładamy masło wsypujemy cukry i dodajemy kilka kropli olejku migdałowego. Za pomocą końcówki do ucierania ucieramy około 5-6 minut. Miksując dodajemy porcjami startą masę marcepanową. Jajka zmiksować w osobnym naczyniu i powoli wlewać do masy maślano - marcepanowej. Następnie wsypywać porcjami przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i miksować na wolnych obrotach do momentu połączenia się składników. Na końcu wsypać zmiksowane krótko w blenderze płatki migdałów.
Ciasto przelać do silikonowej formy z kominkiem. Piec w piekarniku nagrzanym na 175 stopni z termoobiegiem około 1 godziny do suchego patyczka. Po upieczeniu babkę zostawić około 15 minut w formie następnie wyjąć i ostudzić na metalowej kratce.
Lukier migdałowy: 
Do mleka dodać olejek migdałowy i stopniowo dosypywać cukier puder i ucierać. Lukier powinien mieć dosyć gęstą konsystencję by nie spływał za szybko z babki.
Zimną babkę polać lukrem posypać podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów i udekorować cukrowymi jajkami.






5 komentarzy:

  1. Bardzo elegancka :)
    Prawdziwa królowa wielkanocnego stołu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam marcepan! W każdej postaci, więc wyobrażam sobie jaka pyszna jest ta babeczka :-)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To nie pozostaje ci nic tylko zabrać się do pieczenia. :)

      Usuń
  3. Mam pytanie odnośnie proporcji, czy w przypadku tego przepisu 200g mąki to szklanka czy dwie? Nie wiem czy posłużyła się Pani wagą, a na blogach wszyscy inaczej interpretują miary... :)

    Pozdrawiam
    Aga

    OdpowiedzUsuń