poniedziałek, 14 maja 2018

Ciasto kruche z budyniem i rabarbarem

Sezon na najlepsze wypieki powoli się rozpoczyna. Polskie owoce i warzywa jak na przykład rabarbar już pojawiają się w ogrodach i na straganach. Warto więc korzystać z tego krótkiego sezonu i koniecznie upiec to ciasto.



Składniki:
  • Ciasto kruche:
  • 0,5 szkl maki orkiszowej T650
  • 0,5 szkl maki krupczatki
  • 1,5 szkl mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 0,5 szkl cukru
  • 200 g zimnego masła
  • 3 żółtka
  • szczypta soli
  • Budyń:
  • 800 ml mleka
  • 2 budynie waniliowe b/c
  • 2 łyżki cukru z wanilią
  • 4 łyżki cukru
  • Nadzienie:
  • 500 g rabarbaru
  • 2 łyżki cukru
Przygotowanie:
Rabarbar umyć i pokroić w około 1 cm kawałki. Zasypać cukrem,wymieszać i odłożyć na 3-4 godziny.
Ciasto kruche: Wszystkie składniki umieścić w misie miksera. Na wolnych obrotach miksujemy do momentu aż składniki się połączą. Przekładamy na blat zagniatamy i formujemy z ciasta wałek. 2/3 ciasta wykładamy na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 33*24 cm. Blaszkę z ciastem wkładamy do lodówki a resztę ciasta do woreczka i wkładamy na około godzinę do zamrażarki. 
Budyń:
Odlać 3/4 szkl mleka wymieszać proszek budyniowy a resztę mleka zagotować z cukrami. Wlać rozmieszany proszek i mieszając ponownie zagotować.
Wyjąć blaszkę z lodówki nakłuć ciasto widelcem, wylać gorący budyń, rozłożyć równomiernie rabarbar (bez soku), na górę zetrzeć na tarce ciasto z zamrażarki. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 50 minut. Po upieczeniu wystudzić. Zimne ciasto przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.  


4 komentarze:

  1. Jakie apetyczne ciasto, musze cos upiec z rabarbarem i tak szukam po internecie :-) Wyglada pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja wczoraj robiłam ciasto z rabarbarem. Szkoda, że nie widziałam wcześniej tego przepisu.

    OdpowiedzUsuń